Hoe gebruik je AI?
Kunstmatige intelligentie (AI) is overal om ons heen. Van de aanbevelingen die je krijgt op Netflix tot de chatbots die je helpen bij de klantenservice. Maar wat is AI eigenlijk en hoe kunnen we het gebruiken? In deze blog beschrijven we een overzicht van AI vandaag te dag, zodat je morgen weer wat interessants tegen je collega’s te vertellen hebt.

Wat is AI?
Ten eerste om te beginnen: wat is eigenlijk kunstmatige intelligentie oftewel AI? Tegenwoordig ligt de hype van het gebruik van AI bij chatbots zoals ChatGPT, die jou van een antwoord kan voorzien op een vraag die je hebt. Maar AI is veel meer dan dat.
De simpele AI.
AI wordt onder meer toegepast bij relatief simpele taken zoals het antwoord geven op je vraag. Of deze nou ingetoetst wordt via een chatbot of spraak gestuurd via o.a. Siri of Alexa. Dus in principe kan deze hele blog of een schoolverslag geschreven worden met behulp van het gebruik van AI. Het enige wat je moet doen is een specifieke vraag “prompt” invoeren en het antwoord rolt eruit.
Ook verzorgt dit soort simpelere vorm AI de aanbevelingen van series op Netflix of het welbekende algoritme van apps zoals Instagram of Tiktok, dat daarna je een persoonlijke gerichte advertentie kan sturen als je bijvoorbeeld onbewust opzoekt bent naar een nieuwe broek.
De sterkere AI
Een algoritme bepalen of een advertentie sturen is relatief simpel. Maar de uitdagingen van AI stopt daar niet. Uiteindelijk denken wetenschappers en tech-nerds dat AI slimmer dan de mens kan worden en deze overbodig kan maken. Alles wat ingevoerd wordt voor de AI kan hij weer gebruiken om te leren, zogehete “Deeplearning“. De sterkere vorm van AI wordt dus voornamelijk gebruikt om taken van mensen uit te voeren.
Dit leidt vandaag de dag al tot grote ontslag rondes, omdat processen in sectoren zoals dataverwerking, transport en bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen talloze banen overboden maakt. Voor de bedrijven die AI toepassen scheelt dat natuurlijk in de personeelskosten en daarom is de nieuwe generatie van werkende “bang” voor wat AI nog meer kan.
De superintelligente AI
Voor degenen die nu al met het zweet op het voorhoofd tot zo ver zijn gekomen nemen we nog een overtreffende trap. Zo onderzoeken wetenschappers of AI bijvoorbeeld al in een vroeg stadia een bepaalde vorm van kanker kan ontdekken. Wat te denken van sectoren zoals nanotechnologie of quantum computing?
Waarschijnlijk heb je van de laatste twee nog nooit gehoord, maar een recenter voorbeeld is het nieuwe ministerie onder leiding van een tech-gigant. Die met een aantal nerds het belastingstelsel van een welvarend land onder de loep neemt en miljoenen gegevens van burgers kan inzien. Allemaal om maar een zo efficiënt mogelijk stelsel te ontwikkelen.
De voordelen en de nadelen
Nu zijn er natuurlijk voordelen aan het gebruik van AI. Processen waar wij met een grote groep mensen over zouden doen kan AI in een aantal seconden. Het biedt dus ruimte aan efficiëntie, automatisering en innovatie.
Maar daar ligt ook gelijk de crux. Al deze onderwerpen worden ook uit handen genomen. Gereguleerd en beheer door grote tech bedrijven met alle macht. Wat te denken van de privacy? Of werkgelegenheid? Zijn de antwoorden die wij krijgen met AI oprecht of gestuurd vanuit de wil van een multimiljardair.
De toekomst van AI
Kunstmatige intelligentie heeft dus een ongekend potentieel, maar kan ons ook veel vragen oprakelen wat betreft veiligheid of andere ethische kwesties. Onderwerpen waar je mens moet zijn om ze te begrijpen. Bijvoorbeeld geïllustreerd in de film Companion, van Drew Hancock.
Het is waarschijnlijk dat AI in de toekomst nog veel meer invloed zal hebben op ons leven. Het is goed om de toepassingen en implicaties goed met elkaar te bespreken en ons leven niet afhankelijk te laten van de invloed van grote miljardairs.