
In deze rubriek, ‘Klaagzang’, laat ik mijn frustratie de vrije loop. Alles wat ons vandaag de dag bezighoudt moet flink door het stof. Wellicht borrelt nu het een of ander ook bij jou op. Lees dan verder en wees niet bang om je te uiten, want samen klagen is toch een stuk gezelliger? Deze week klagen we over Amerikanisering. Mijn god wat een onderwerp….
Wat is Amerikanisering?
Natuurlijk moeten we eerst weten waarover wij klagen. Maar voor iedereen die in de 21e eeuw bij de lessen van maatschappijleer of aardrijkskunde is wakker gebleven is dit geen onbekende term.
Amerikanisering is een sociaal- cultureel proces. Waarbij de invloed van de Verenigde Staten op zowel economisch, technologisch en politiek zijn sporen achterlaat in voornamelijk de westerse wereld. Maar ook op cultureel aspect zijn de sporen wellicht het meest zichtbaar, namelijk met films en muziek.
Wat merken we van amerikanisering
Elke film lijkt tegenwoordig in Hollywood gefilmd te zijn, met meestal een totaal Amerikaanse cast. Ook wordt de Nederlandse top 40 voor meer dan 50% bepaalt door artiesten uit de VS. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de laatste tijd, de hitlijsten steeds meer gevoel krijgen voor Nederlandstalige muziek, ookal is dat simpelweg te danken aan RoxyRo. Maar neem daarnaast ook de komst van fastfoodketens, mode en de verbastering van de Nederlandse taal met Engelse woorden.
De grootste olifant in de kamer is het politieke effect. Nu met een hele grote oranje olifant aan het roer, bevind de wereld zich in een geopolitieke crisis. Natuurlijk is dit niet de eerste keer dat de beste man aan de macht is, maar tijden lijken na de corona periode veranderd.
Daarmee bedoel ik de verschuiving van het politiek spectrum naar rechts. In Europa willen wij ineens op onze eigen benen gaan staan. Er komt een mega impuls aan defensie, ontwikkeling van technologie zoals AI en besluiten we steeds meer EU-centrale maatregelen. Alles en alleen doordat we relatietherapie nodig hebben met de VS.
Daarmee is het effect op economisch vlak ook flink voelbaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. Door de importheffingen twijfel meer ondernemers of zij hun productielocatie niet liever in de VS moeten plaatsen. Desondanks ligt het percentage van de Nederlandse export naar de VS rond de 5%, geen enorm percentage dus, maar het toont wel onze kwetsbaarheid.
Amerikanisering vroeger en nu
Amerikanisering kwam tot stand met de wereldoorlog. Als groot sterk leger bevrijdde zij Europa van een totale disbalans. Wat enorm respect en opzien voor de land opleverde. Zeker om dat zij het niet een keer deden, maar twee keer. Daarna zijn zij in ons ogen ook nog eens een beschermheer geweest tegen het onvoorspelbare oosten.
De rol die de VS zich toegewezen heeft als beschermheer is precies het probleem van de amerikanisering. Doordat het land met het meeste effect op Nederland een fascistisch regime had, de twee andere sterke landen in Frankrijk en Groot-Brittanniƫ niet alleenstaand hier tegen opgewassen waren en de rest van Europa verdeeld was, had de VS vrij spel.
Natuurlijk hebben ze in die tijd zich wel bewezen, eerlijk is eerlijk. Maar vervolgens lieten wij zich over ons heen lopen. Met de komst van Amerikaanse sit-coms op de TV, automerken en inmiddels alle vormen van social media die je je kan bedenken. Puur alleen om de westerse wereld te controleren met het gewenste beeld dat de VS wilt uitdragen.
De controle van de vs
Merkzaam is ook de verschillende lagen van de Amerikanisering, waar we het eigenlijk al over gehad hebben. Alles wat de VS doet is goed, verantwoordelijk en MOET gesteund worden door de gehele westerse wereld. De ideologie van “wij-tegen-hun” is een voorbeeld van Amerikaans beleid. Dat principe komt nu langzaam bovendrijven voor het breder Europees publiek door de komst van de man met het beste haar ter wereld.
Als we heel eerlijk zijn is de verschuiving van ons politieke stelsel niet eens ons eigen idee, maar een effect van het eerste termijn van oom Donald. Nu ook de boys van de social media de aandacht willen hebben van deze beste man is nu ook de eigen mening in gevaar. Iedereen denkt natuurlijk dat het afschaffen van controle systemen op X een doel is dat iedereen zijn mening kan uiten. Alleen is het effect ervan het zaaien van verdeeldheid, extremisme en het trainen van chatbots om mensen beter spullen te kunnen verkopen. Dat betekent: meer invloed voor de VS.
We moeten als Europa er echter voor zorgen dat wij niet het “wij-tegen-hun” principe gaan volgen. Betere samenwerking in de EU is natuurlijk hard nodig, daar zijn mensen inmiddels na een kleine 80 jaar achter. Alleen moet de leiden vallen in de “wij”- categorie en niet in “hun”. Dat wil zeggen dat we moeten samenwerken. Ook met landen die buiten het plaatje van de westerse wereld vallen. Het is simpel om die landen weg te zetten als onderontwikkeld of stom, maar dat komt echt en alleen door de indoctrinatie van de VS.
Wil je nou verder in discussie gaan of meer frustratie uiten over de huidige stand van de EU vs VS? Laat dan alsjeblieft een bericht achter, ookal is het om je frustratie te uiten na het lezen van deze blog!