
Wat is een AI chatbot?
In mijn vorige post hebben we het al gehad over wat kunstmatige intelligentie is en welke toepassing het kan dienen. Deze keer belichten we een van de toepassing die veelvoud wordt gebruikt. De AI chatbot.
Tegenwoordig is het een trend om een chatbot te gebruiken. We kennen dit al van de online helpdesk op een website dat je met allemaal vragen kan helpen. Vaak geven ze die chatbots een ludieke naam, zoals “Wout” van de politie. Tegenwoordig worden deze chatbots ook gebruikt in een telefonisch keuzemenu. Maar nu draait de populariteit naar het gebruik van particuliere chatbots.
Welke chatbots zijn er en wat is het verschil?
In het huidige werkleven is er een toenemende trend van het gebruik van AI. Met de chatbots kan je allerlei vragen stellen en tegenwoordig met het ontwikkelen van AI-agents ook meervoudige taken laten uitvoeren, zoals het plannen van een hele vakantie in plaats van het uitoefenen van een enkele taak, zoals een hotel boeken. Zie nogmaals mijn vorige post over hoe AI wordt geïmplementeerd in het huidige leven.
Echter gebruiken steeds meer mensen de eenvoudige chatbots zoals Gemini, Copilot of de bekendste ChatGPT. Maar wat is het verschil tussen deze chatbots?
In eerste instantie zijn de chatbots gemaakt door verschillende grote Amerikaanse tech-bedrijven zoals Google, Microsoft of opkomer OpenAI. Al deze varianten doen eigenlijk hetzelfde: Jij stelt ze een vraag en hun geven antwoord.
Hoe weten ze wat ik wil?
De chatbots kunnen jou van een goed antwoord voorzien doordat:
- Deze AI modellen zijn gebaseerd op het internet
- De modellen gebruiken jou antwoorden om van te leren
- De AI modellen slaan alles op in een algoritme
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar de AI modellen zijn gebaseerd op het internet. Om jou een geschikt antwoord te geven kopieerde de grote bedrijven eerst het gehele internet. Klinkt surrealistisch toch? Maar alles wat op het internet staat is relevant voor het antwoord dat jij wilt krijgen van de chatbot, want anders had je wel een standaard zoekmachine gebruikt. Nu is er een enorme rechtzaak bezig tegen bedrijven die zomaar het hele internet kopiëren, ook bronnen die achter een betaalmuur zitten of van copyright voorzien zijn. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke artikelen of kunst waarvoor je normaal gesproken moet betalen.
De modellen gebruiken jou antwoorden om van te leren. Dit wordt “Deeplearning” genoemd, wat we al eerder hebben behandeld in mijn vorige post. Het principe van “Deeplearning’ is simpelweg gezegd het steeds maar weer analyseren van de structuur van de vraag én het antwoord koppelen aan de gewenste uitput. Ik weet het, het gaat al gauw boven je pet. Maar er is ook een reden waarom er zulke grote datacenters nodig zijn. Deze nemen in 2025 ongeveer 2% van alle stroomverbruik in de wereld voor hun rekening.
Misschien is er een duiding te maken door het gebruik van de algoritmes. De algoritmes zorgen ervoor dat de Large Language Models (LLM’s) kunnen leren van de vragen die zij krijgen. Elk teken in de zin of de woorden in de zin moet een bepaald antwoord opleveren.
Een simpel voorbeeld:
We gaan een simpele rekensom van 1 + 1 = 2 laten bepalen door een chatbot. Eerst heeft een grote maatschappij het hele internet afgezocht naar wiskundige formulens.
Maar goed, dat ter zijde. Je stelt de vraag: Hoeveel is 1 + 1?
De chatbot ziet de waarde 1, het “+” teken en de vraagvorm “hoeveel”.
Doordat de chatbot het hele internet heeft afgezocht weet het dat hij te maken heeft met een wiskundige vraag. Ook kan hij onderscheid maken tussen de 3 tekens en deze aan elkaar koppelen, zodat de chatbot weet welk antwoord jij wilt hebben; namelijk 2.
Door het zelflerend vermogen van de chatbot, de “Deeplearning’, weet hij dat je opzoek bent naar het antwoord 2. Omdat dit dankzij de training die hij heeft gehad, feedback heeft gekregen dat het antwoord 2 gewenst is.
Een praktisch voorbeeld:
Misschien is een beter voorbeeld van een hotel boeken. Hoe specifieker de prompt is, hoe beter het antwoord van de chatbot wordt. Er is een heel verschil tussen “Ik wil een hotel boeken” of “Ik wil een hotel boeken in Zeeland voor 3 nachten met een minimale recensie van 4 sterren en onder de prijs van 100 euro per nacht.
Bij de eerste prompt (vraag) zul je veel hotels krijgen (of tegenwoordig de vraag om specifieker te zijn, tenzij je dat niet wilt, na goed). De tweede prompt zorgt voor een specifieker aantal opties, met eventuele links erbij naar de website van aanbieders.
Chatbots in het werkveld
In de toekomst zal je dus je hele vakantie kunnen plannen met de chatbots. Maar hou er dus ook rekening mee dat deze chatbots ook in het werkveld toepasbaar kunnen worden door het gebruik van AI-agents.
Ook goed om te weten is dat chatbots opslaan wat je hebt gevraagd en of je tevreden bent geweest met het antwoord. Dan zullen ze jouw feedback gebruiken voor het beantwoorden van dezelfde vraag voor een ander iemand. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor bedrijven die zich moeten houden aan geheimhouding over bepaalde projecten. Maar geen zorgen, natuurlijk zorgen deze grote bedrijven er ook voor dat ze wat aan je kunnen verdienen, door betaalde opties aan te bieden zodat jouw input niet wordt gedeeld met andere bedrijven.